[O1] czujnik ABS - ok - ABS włącza się się przy każdym hamow
Zwiń
X
-
[O1] czujnik ABS - ok - ABS włącza się się przy każdym hamow
Witam Kolegów
Na ten temat pisałem już jakiś czas temu. Zastosowałem się do porad i NIC.
W skrócie:
- przy każdym hamowaniu włączał się ABS
- VAG - wskazał na PRAWY PRZÓD
- wyczyściłem czujnik - NIC
- wymieniłem na nowy czujnik ale zamiennik - NIC
- kupiłem oryginalny czujnik - NIC
- aktualnie wyciągnąłem czujnik i ABS się nie włącza - ALE świecą się kontrolki ABS i ASR
- i tak też jeżdżę
...może ta tarczka z której ABS odczytuje sygnał jest do wyczyszczenia? Czy może do wymiany?
Macie jakieś pomysły?
Dodam że zawieszenie mi stuka - może być to z tym związane?
Proszę o pomoc. Pozdrawiamkonradw9
-
-
konradw9, miałem kiedyś podobnie w passku, z tym że włączał się pod koniec każdego hamowania. Podniosłem to koło na lewarku, kręciłem i obserwowałem na vagu jego prędkość - powinna wzrastać/spadać w miarę płynnie. Były jakieś przeskoki przy małych prędkościach, więc wyczyściłem dokładnie czujnik i tarczkę oraz zamontowałem go starannie jednocześnie sprawdzając wyżej opisaną prędkość. Pomogło Zatem stawiałbym na:
- niestaranny montaż
- coś nie ten teges z tarczką
z naciskiem na to drugie :P Trzeba by ją wyczyścić i sprawdzić czy jest w cała oraz prosta. Dostęp średni, ale można np. przysuwając do niej jakiś drucik, patyczek do szaszłyka itp. zakręcić kołem i obserwować odległość.
Jeśli chodzi o zawieszenie... w oci miałem jeszcze niedawno kompletnie zapuszczone, rozwalone, no kibel po prostu i abs przez to głupiał, ale objawiało się to dosłownie jednym pyknięciem na początku bardzo ostrego hamowania, więc tą przyczynę eliminuję :szeroki_usmiech
Komentarz
-
Komentarz